Oleje i oliwy przydatne w kuchni każdego kulturysty



Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych olejów i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, że ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie.


OLEJ Z PESTEK DYNI

 Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemno-zieloną barwą i specyficznym orzechowo-owocowym smakiem i zapachem. Stanowi najbardziej przystępne i tatwo przyswajalne źródto cynku , którego większość ludzi ma za mato (niedobór cynku powoduje m.in. dolegliwości związane z prostatą). Zawiera także fitosterole. Dlatego olej z pestek dyni zalecany jest w profilaktyce i jako środek wspomagający w leczeniu początkowego stadium przerostu gruczołu prostaty, schorzeń pęcherza i dróg moczowych. Znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.


OLEJ Z PESTEK WINOGRON 

Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca - to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.



OLEJ Z WIESIOŁKA 

Łatwe dawkowanie, wchłanianie i przetykanie! Olej z nasion wiesiołka jest naturalnym .dietetycznym i biologicznie czynnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Preparat stosuje się jako środek pomocniczy w profilaktyce i leczeniu:
» nadciśnienia tętniczego, ® podwyższonego poziomu cholesterolu,
» miażdżycy,
» chorób skórnych (trądzik, łuszczyca, sklerodermia),
» schorzeń o podłożu alergicznym (egzema atopowa),
» stanów zapalnych i zwyrodnieniowych (artretyzm, gościec),
» chorób układu nerwowego.


OLEJ LNIANY ZIMNOTŁOCZONY

 Olej ten ma bardzo korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które stanowią podstawę w prawidłowych przemianach cholesterolu w organizmie natomiast ich niedobory nasilają choroby serca i krążenia. Najnowsze wyniki badań ukazują, że obecne w oleju lnianym lniany konsekwentnie przeciwdziałają miażdżycy i chorobie nadciśnieniowej, a także łagodzą objawy menopauzy. Jego właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego wspierają leczenie choroby wrzodowej.




OLEJ Z ORZECHA ARACHIDOWEGO ZIMNOTŁOCZONY

 Systematyczne używanie tego oleju w kuchni znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Pokłady fitosteroli przynoszą rezultaty w walce z chorobą nowotworową mogąc ograniczyć przerzuty raka o prawie 50%. Jest doskonały w diecie odchudzającej, ponieważ dłużej utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Olej arachidowy chroni również komórki przed alergenami.





OLEJ RZEPAKOWY ZIMNOTŁOCZONY

Doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie, nasilając wydalanie złego cholesterolu. Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów. Zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas oleinowy i kwas linolowy.



OLEJ SEZAMOWY ZIMNOTŁOCZONY

 Olej ten jest chętnie stosowany przez światowej sławy kucharzy, gdyż cechuje go intensywny smak i przyjemny aromat. Związki zawarte w oleju sezamowym doskonale pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć dawkę leków, jakie do tej pory przyjmowano na nadciśnienie. Badania dowiodły, że spożycie przeciętnie 35 gramów dziennie oleju sezamowego przez 60 dni przynosi spadek nadciśnienia. Olej z nasion sezamu posiada również dużą ilość witaminy E która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz witaminę K, która działa przeciwkrwotocznie i uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.


OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO 

Posiada nie porównywalny i delikatny smak orzecha. Szczególnie znany w kuchni francuskiej. Polecany do sporządzania wykwintnych sałatek, opiekania i dań z grilla. Silnie obniża zawartość cholesterolu we krwi i jego szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Zawiera rekordową ilość witaminy E, doskonały środek w odchudzaniu, który obniża ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego.




OLIWA Z OLIWEK - EXTRA VERGINE

 Brak filtracji czyni tę oliwę najbardziej naturalnym i wartościowym produktem wśród oliw z oliwek, gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych pozwala zachować wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze zawarte w oliwkach, które w znacznym stopniu są usuwane przy powszechnie stosowanej filtracji dającej przejrzystość oliwie. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie w pozostałych cząsteczkach oliwek zawartych w zawiesinie i osadzie znajdują się skoncentrowane (do 30% więcej niż w oliwie filtrowanej) cenne naturalne przeciwutleniacze jak polifenole, zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca, a także opóźniające procesy starzenia komórek. I na koniec jako ciekawostkę..

OLIWKI ZIELONE BEZ PESTEK

 (mój przysmak) Według nowych badań amerykańskich, wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a także przeciw migrenowo, znajdują się oliwki zielone. Są one bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają również witaminę A, C i E, a także związki mineralne takie jak fosfor, potas i żelazo. I jeden z lepszych olejów do smażenia


OLEJ RYŻOWY

Olej o neutralnym smaku i zapachu. Polecany z uwagi na swoje walory jako o lej sałatkowy . Znakomity także do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia i ograniczone wchłanianie tłuszczu przez potrawy. Olej rafinowany.