Skład tradycyjnych gainerów

Ostateczna cena takiego produktu zależna jest zawsze od rodzaju i jakości tych surowców. Wynikiem tego bywa produkcja gainerów, zawierających w przybliżeniu [tylko] 8-12% protein. Biorąc pod uwagę fakt, że użycie tłuszczu nie było pożądane, 90% gainera stanowiły węglowodany. Konsekwencją jego stosowania było przybieranie na masie we wspomniany już, niekorzystny sposób - bardziej rósł tłuszcz aniżeli mięśnie. Niska obecność protein, która wahała się na poziomie niecałych 50% ich zawartości w mięsie, serach i rybach, stanowi dla entuzjastów sportów siłowych pewne utrudnienie. Ten, kto chce spożywać duże ilości protein, będzie tak zestawionym gainerem rozczarowany. Nic dziwnego, że ostatnimi czasy jego sprzedaż spada a rośnie z kolei popyt na koncentraty proteinowe. Ktoś, kto stosował tanie gainery, w których większość protein reprezentowana była przez kazeinę i gluten, cierpiał też z innego powodu, jakim były problemy trawienne. Kiedy producenci doszli do wniosku, że nie tędy droga, zwiększyli zawartość protein. Ale znów - żadnego tłuszczu.

W okresie mody na witaminy w recepturach gainerów nie mogło zabraknąć mieszanek ich syntetycznych form. Droższe gainery zawierały już zmodyfikowane proteiny serwatki mlecznej, niektóre nawet hydrolizaty proteinowe, z czasem zaczęto dodawać aminokwasy i kreatynę, ale ciągle - żadnych tłuszczów. Fakt ten nieustannie podkreślano, umieszczając na etykietach stosowną informację grubym drukiem. Wszystko to rzecz jasna prowadziło do zwiększenia atrakcyjności produktu - oraz jego ceny. Myślę, że wprowadziłem was dostatecznie w genezę problemu, w następnej części zobaczymy co decyduje o zmianach jakie powinny nastąpić w nowszych produktach.

Spis Treści
Gainery - co to takiego?? Jak wybrać ?
Idealna regeneracja?
Gainer - podstawowy produkt mający na celu uzupełnienie ważnych substancji odżywczych?
Czym były pierwsze gainery?
Skład tradycyjnych gainerów