Jak zredukować sól w diecie?

W Polsce średnie spożycie soli wynosi 18 g/dobę, a więc co najmniej trzykrotnie przekracza zalecaną ilość. Ze względu na powszechność sodu w produktach spożywczych i niewielkie ryzyko jego niedoboru, warto wyrobić sobie nawyki sprzyjające ograniczeniu ilości spożywanej soli. Nawet jeśli jesteśmy aktywni fizycznie - na pewno lepiej wypić wzbogacony w sód napój izotoniczny niż zapychać się solonymi chipsami.

Oto kilka sposobów, które pozwalają na znaczne zmniejszenie ilości spożywanego sodu:
 ■ Ryż, kasze, makaron gotuj bez dodatku soli.
 ■ Do przyprawiania potraw używaj ziół [np. natka pietruszki, estragon, tymianek, bazylia], niezawierających soli i glutaminianu sodu gotowych mieszanek przypraw oraz suszonych warzyw.
■ Unikaj warzyw z puszki. Jeśli jest problem z dostaniem świeżych, to zdecydowanie lepiej jest wybrać mrożone niż konserwowe. Przykładowo zawartość sodu w 100 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku to zaledwie 2 mg, gdy w puszce konserwowego znajdziemy aż 178 mg.
■ Używaj świeżego mięsa i ryb, ograniczaj natomiast spożycie wędlin, ryb w puszce oraz wędzonych. Wędzony łosoś zawiera 29 razy więcej sodu niż świeży, natomiast szynka z kurczaka 17 razy więcej niż filet. ■ Żywność z puszki [groszek, kukurydza, tuńczyk] przed spożyciem płucz czystą wodą, to pozwoli wypłukać przynajmniej część sodu.

Jeśli jest to możliwe, wybieraj żywność niesoloną, o niskiej lub zredukowanej zawartości sodu [np. wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, soki warzywne].
 Zrezygnuj z gotowych dań mrożonych lub z puszki, „błyskawicznych" zupek, pizzy, sosów sałatkowych. Wybieraj naturalne płatki zbożowe, unikaj natomiast zbyt częstego spożywania płatków kukurydzianych i innych konwencjonalnych płatków śniadaniowych.

Spis treści
Sól, potrzeba czy zbędna ?
Źródła sodu w diecie
Ile soli potrzebujemy?
Jak zredukować sól w diecie?